2020-10-19 09:40:46 Ndryshimi i fundit: 2020-10-19 09:40:46

Raporte gjinore në listat e kryetareve të bashkive 2000 – 2015

9 vite me pare
share()?>
Open Data Albania ka hulumtuar mbi përzgjedhjen e kryetarëve të bashkive në katër proceset e fundit elektorale.  Të dhënat janë marrë në buletinet elektronike apo manuale të Komisionit Qendrorë të Zgjedhjeve. Artikulli hulumtues përmban informacion statistikorë dhe nominal për fituesit si kryetar bashkie në zgjedhjet  për pushtet lokal të vitit 2000, 2003, 2007 dhe 2011-të.  Në Republikën e Shqipërisë në bazë të ndarjes administrative territoriale sipas ligjit përkatës funksionojnë 65 bashki.
Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, Buletin 2000, 2003, 2007 dhe 2011


Ndër vite konstatohet se numri i grave të përzgjedhura për të drejtuar një bashki është në nivel tepër të ulët. Kështu në Zgjedhjet për Pushtet Lokal të vitit 2000 kemi 5 bashki që drejtohen nga gratë. Procesi zgjedhor i vitit 2000 përmban edhe rezultatin më të mirë sa i takon këtij raporti me kuotën 7,6%. Konkretisht në zgjedhjet për pushtetin lokal 2000 u zgjodhën znj. Luljeta Dollani për bashkinë Gramsh; znj. Lindita Çobo për bashkinë Roskovec; znj. Mangalina Cana për bashkinë Pogradec; znj. Marie Biba për bashkinë Rrëshen dhe znj. Bukuri Meçe për bashkinë Delvinë.

Në procesin zgjedhor të vitit 2003 nuk patëm asnjë grua të përzgjedhur si fituese në garat për kryebashkiak(e). Të gjashtëdhjetë e pesë bashkitë në vend në mandatin 2003 – 2007 u drejtuan nga kryetar meshkuj.

Në zgjedhjet për pushtet lokal të vitit 2007 nga konkurrimi në 65 bashki doli fituese për të drejtuar një të tillë vetëm znj. Afërdita Alite në Bashkinë e Shijakut.

Ndërsa në mandatin aktual të krerëve të bashkive në rrethe, numërohen vetëm tre zonja fituese. Konkretisht znj. Adelina Forrici për bashkinë e Burrelit; znj. Rajmonda Balilaj për bashkinë e Patosit dhe znj. Mimoza Arapi për bashkinë e Delvinës. Përfaqësimi gjinorë me të zgjedhura kryebashkiake gra është në nivelin 4,6%.

Lista e grave Kryetare bashkish 2000 - 2015 paraqitet: Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, Buletin 2000, 2003, 2007 dhe 2011

Në çdo rast gratë që kanë konkurruar dhe kanë fituar një mandat për drejtimin e një bashkie në vend janë kandiduar nga parti të majta. Forca politike e djathtë përfshi edhe Partinë Demokratike nuk kanë patur asnjëherë një grua fituese të një bashkie në vend (2000 – 2015).
Karakteristikë është se asnjëherë gratë kryebashkiake nuk janë rikandiduar nga partitë për një mandat të dytë.

Raporti gjinor i kryebashkiakëve në mandatin aktual 2011-2015 paraqitet:
Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, Buletin 2000, 2003, 2007 dhe 2011


Lista elektronike si vijon pasqyron të gjithë kryetarët e bashkive të zgjedhur në katër proceset e fundit zgjedhore duke dhënë edhe informacionin e duhur për mandatet e fituara sipas raporteve gjinore.
Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, Buletin 2000, 2003, 2007 dhe 2011Dataset-et ne format excel : Dataset-et ne format XML, N3 :
    Kontribues: Aranita Brahaj
    lajm