Ndryshimi i fundit: E Shtun, 18 Prill 2020

Raportimi i transaksioneve tё dyshimta sipas subjekteve raportuese nё Drejtorin e Prgjithshme t Parandalimit t Pastrimit t Paras n vitet 2006-2012.

7 vite m par
share()?>
N Republikn e Shqipris disa subjekte publike dhe private kan detyrim t raportojn pran Drejtoris s Parandalimit t Pastrimit t Parave n rast se gjat puns s tyre konstatohen aktivitete apo transaksione t dyshimta pr burimin e tyre financiar. Pas raportimit sht Drejtoria e Parandalimit t Pastrimit t Parave q referon mbi transaksionin duke konstatuar nse prbn rast t objektit pastrim parash. Subjektet raportuese t aktivitetit t dyshimt t pastrimit t paras jan: Institucionet Bankare; Drejtoria e Prgjithshme e Doganave; Drejtoria e Prgjithshme e Tatimeve; Zyrat Noteriale; Shoqri t Transfertave; Zyra Qendrore e Regjistrimit t Pasurive t Paluajtshme; Zyrat e Kmbimit Valutor; Shoqri t Qiradhnies Financiare (Leasing) etj.

Open Data Albania ka kryer nj hulumtim lidhur me raste t raportimit dhe referimit t transaksioneve n cilsin e t dyshuara pr burim jo t pastr financiar. Raportimet bhen nga subjekte t siprshnuara q kan detyrim t evidentojn transaksionet q duhen inspektuar. Ndrsa referimi bhet nga Drejtoria e Parandalimit t Pastrimit t Parave. Viti me raste m t shumta t aktiviteteve financiare t dyshimta sht viti 2007 ku shnohen 748 raste.


*RAD = Raporte te aktivitetit te dyshimte
Burimi: DPPP (Drejtoria e Prgjithshme e Parandalimit te Pastrimit te Parave)
Komentet dhe analiza: ODA


Raporti mes rasteve t raportuara dhe atyre t referuara sht tepr interesant. Teorikisht baza ligjore n vend krijon detyrim pr raportim t do transaksioni me vlera t caktuara. Bankat dhe shoqrit e transfertave monetare jan edhe institucionet me m shum raste.


Burimi: DPPP (Drejtoria e Prgjithshme e Parandalimit te Pastrimit te Parave)
Komentet dhe analiza: ODA

Vendin e par dhe peshn kryesore t raportimeve e zёnё Bankat, kjo shpjegon qart dhe numrin e pakt t inspektimeve t kryera nga Drejtoria e Prgjithshme e Parandalimit t Pastrimit t Parave drejt ktyre institucioneve. N tre vitet e fundit (2010-2012) duket qart nj rritje e ndёrgjegjsimit t institucioneve pr t raportuar rastet e dyshimta.

Nse n vitin 2008 ishin 142 raste t raportuara nga Bankat, 5 raste nga DPD, 2 raste nga DPT dhe 3 raste nga Institucione te tjera jo subjekt i ligjit, n vitin 2012 Bankat kan raportuar 352 raste, Doganat 30 raste, Tatimet 33 raste, Zyrat Noteriale 19 raste, Shoqёritё e Transfertave 73 raste, Zyra Qendrore e Regjistrimit t Pasurive t Paluajtshme 29 raste, Zyrat e Kmbimit Valutor 14 raste, Shoqrit e Leasing 1 rast, Prfaqsuesit Ligjor 1 rast dhe Institucione te tjera jo subjekt i ligjit 4 raste. Pra, ka nj rritje me 3.66 her m shum raste t raportuara n harkun kohor t 5 viteve dhe nga 4 n 10 subjekte raportuese.Dataset-et n format excel : Dataset-et n format XML, N3 :
    Kontribues: Griselda Rruci