2018-05-22 11:52:07 Ndryshimi i fundit: 2018-05-22 11:52:07

Partitë shqiptare injorojnë thirrjet për transparencë të financimeve

8 vite me pare
share()?>
Open Data Albania, një organizatë me qendër në Tiranë, thotë se partitë politike nuk po bëjnë publike listat e donatorëve të fushatës përpara zgjedhjeve të 23 qershorit

“Kodi elektoral thotë se lista e donatorëve mbi 100 mijë lekë duhet të jetë gjithmonë publike, që do të thotë se partitë duhet ta publikojnë atë… mundësisht online,” thotë Aranita Brahaj, koordinatore e projektit Open Data Albania.

Brahaj nënvizon se edhe kërkesat për informacion, depozituar pranë partive kryesore politike në përputhje me të drejtën e informimit, nuk kanë dhënë rezultat, edhe pse partitë janë të detyruara që të publikojnë listën e kompanive, organizatave dhe individëve që i financojnë ato përpara ditës së votimit.

“Sipas ligjit, donatorët duhet të filtrohen në mënyrë që të shmanget ndonjë konflikt i mundshëm interesi,” thotë Brahaj.

“Ata janë fytyrat e fshehta të partive politike dhe votuesit kanë të drejtën të informohen se kush i financon subjektet, për të cilat votojnë,” shton ajo.

Shqipëria ka një histori të gjatë zgjedhjesh që nuk plotësojnë standardet ndërkombëtare dhe përfundojnë në përplasje politike. Zgjedhjet e 23 qershorit shihen si një test kyç për shpresat e goditura tashmë për anëtarësim në BE.

Një studim nga Open Data Albania i raporteve financiare të depozituara në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve zbulon se në zgjedhjet vendore të vitit 2011, partitë nuk e zbatuan kodin elektoral sa u përket financave të tyre.

E gjithë fushata kushtoi në total 2.5 milion euro, ndërkohë që demokratët në pushtet ishin ata që shpenzuan më shumë, të pasuar nga Partia Socialiste në opozitë.

“Në zgjedhjet e shkuara, partitë politike morën donacione më të mëdha se 100 mijë lekë në cash dhe jo përmes llogarive të tyre bankare, siç kërkohet nga ligji,” thekson Brahaj.
Multimedia: Tema Online
Kategoria e medias: Website
Date publikimi: 24/05/2013
Titulli i publikimit: Partitë shqiptare injorojnë thirrjet për transparencë të financimeve
Pershkrim i publikimit: Open Data Albania, një organizatë me qendër në Tiranë, thotë se partitë politike nuk po bëjnë publike listat e donatorëve të fushatës përpara zgjedhjeve të 23 qershorit
Download: Array
Kliko ketu per te lexuar artikullin tek media qe e ka publikuar
Dataset-et ne format excel :
    Dataset-et ne format XML, N3 :
      lajm