2020-10-19 09:40:46 Ndryshimi i fundit: 2020-10-19 09:40:46

Bashki të fituara nga kandidat të të njëjtës forcë politike. Fenomeni “bastion” 2000 – 2015

9 vite me pare
share()?>
Open Data Albania ka hulumtuar mbi përzgjedhjen e kryetareve të bashkive në katër proceset e fundit elektorale.  Të dhënat janë marrë në buletinet elektronike apo manuale të Komisionit Qendrorë të Zgjedhjeve. Artikulli hulumtues përmban informacion statistikorë dhe nominal për fituesit si kryetar bashkie në zgjedhjet  për pushtet lokal të vitit 2000, 2003, 2007 dhe 2011-të.  Në Republikën e Shqipërisë në bazë të ndarjes administrative territoriale sipas ligjit përkatës funksionojnë 65 bashki.

Në total bashki që mund të konsiderohen të prekura nga fenomeni “bastion” apo rikonfirmim katër here radhazi i një kahu politik janë 14 ose 21.5% e bashkive ne rang vendi. Konkretisht 11 janë kryebashkiak të kandiduar nga subjekte zgjedhore të majta dhe 3 janë kryebashkiak të kandiduar nga subjekte zgjedhore djathtas.
Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve

Grafikisht, bastionet sipas kahut politik paraqiten:
Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve


Sipas analizës hulumtuese të Open Data Albania, kandidatë të subjekteve zgjedhore të kahut të majtë politik kanë fituar katër herë radhazi 11 bashki ose 17% të mandateve në rang vendi. Konkretisht bëhet fjalë për: Beratin, Kuçovën, Durrësin, Fierin, Patosin, Gjirokastrën, Libohovën, Ersekën, Maliqin, Pogradecin dhe Vlorën.

Sipas hulumtimit të ODA, kandidatë të subjekteve zgjedhore të kahut të djathtë politik kanë fituar katër herë radhazi 3 bashki ose 4.5% të mandateve në rang vendi. Konkretisht tre bashkitë janë: Bulqiza, Bajram Curri dhe Shkodra.

Nuk janë klasifikuar sipas një kahu politik kandidatët e pavarur ose kandidatët e Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut PBDNJ kur kjo parti ka kandiduar e vetme pa koalicion me forca të tjera politike.

Interesant është edhe fenomeni i thyerjes së “bastioneve” politike në procesin zgjedhor për pushtet lokal 2011. Kështu në këtë proces zgjedhor shënohen 10 rotacione të kahut politik pas tre mandateve radhazi, përkatësisht 7 rotacione janë nga e majta tek e djathta dhe 3 rotacione janë nga e djathta tek e majta.

Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve


Bashki me rotacion të kahut politik nga e majta tek e djathta pas tre mandateve radhazi janë: Tirana; Rrogozhina; Lezha; Belshi; Çorovoda; Përrenjasi; Roskoveci.
Bashki me rotacion të kahut politik nga e djathta tek e majta pas tre mandateve radhazi janë: Laçi; Rubiku dhe Kavaja.
Vetëm dy bashki ose 3% e totalit të bashkive paraqesin fenomenin e rotacionit të kahut politik tre herë radhazi brenda katër mandateve 2000 – 2015. Konkretisht bashkia e Librazhdit dhe e Fushë Arrëzit. Këto dy bashki përbëjnë modelimin e zonave të paprekura nga fenomeni “bastion” politik.

Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve


Proceset zgjedhore për pushtet lokal 2000 dhe 2011 karakterizohen nga dy element të veçantë. Në vitin 2000 Partia Demokratike dhe aleatët u tërhoqën nga kandidimi në raundin e dytë sipas balotazhit duke e cilësuar të parregullt procesin e vlerësimit të rezultatit për balotazh. Në zgjedhjet për pushtet vendor 2011 partitë politike u organizuan në koalicione të miksuara përsa i takon kahut politik. Kështu Lëvizja Socialiste për Integrim, Aleanca Demokratike dhe Partia Agrare Ambientaliste u renditën në Koalicionin Aleanca për Qytetarin AQ ndërsa në zgjedhjet për pushtet lokal të mëparshme kishin kandiduar si parti të majta. I njëjti fenomen u shënua në Koalicionin tjetër atë Aleanca për të Ardhmen AA ku u rreshtua edhe Partia Demokristiane e vendosur më parë në zgjedhjet për pushtet lokal në koalicion me të djathtët.

Lista elektronike si vijon pasqyron të gjithë kryetarët e bashkive të zgjedhur në katër proceset e fundit zgjedhore duke dhënë edhe informacionin e duhur për kahun politik të subjektit zgjedhor që i kandidon.


Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve

Numri total i mandateve te fituara katër here radhazi  sipas kahut politik dhe te dhena mbi rotacionet politike paraqiten:


Komentet dhe analiza:ODA
Burimi:Komisjoni Qendror i Zgjedhjeve
Dataset-et ne format excel : Dataset-et ne format XML, N3 :
    Kontribues: Aranita Brahaj
    lajm