2018-05-22 11:52:07 Ndryshimi i fundit: 2018-05-22 11:52:07

EMRAT/ Publikohet lista e donatorëve të partive politike, ja kush dhuroi mbi 100 milionë lekë për fushatën elektorale të 25-qershorit

3 vite me pare
share()?>
Është publikuar Lista e Donatorëve të Partive Politike, të cilat kanë qenë subjekte zgjedhore për Fushatën për Zgjedhjet e Përgjitshme 2017.

Lista me emrat përkatës të donatorëve është publikuar nga “Open Data Albania”, dhe sipas saj donatorët për vlera mbi 100 milion lekë regjistrohen gjatë fushatës në një regjistër të posaçëm.

Ata duhet të bëjnë pagesa vetëm në llogarinë bankare të çelura nga subjekti elektoral në një bankë të nivelit të dytë dhe të paracaktuar për dhurime zgjedhore. Kjo listë-regjistër konsiderohet si informacion me akses të përforcuar për publikun. 

Ky detyrim ligjor i subjekteve dhe njëkohësisht e drejtë ligjore e publikut, nuk është respektuar asnjëherë gjatë fushatave. Emrat e donatorëve të deklaruar zbardhen vetëm në procesin e ekspertimit kontabël të shpenzimeve elektorale, proces që pason gjatë në kohë fushatat zgjedhore.

Lista e donatorëve partiak është bërë e njohur për publikun vetëm në nëntor 2017, pra katër muaj pas përfundimit të fushatës. Publikimi i kësaj liste ka akses tek raporte financiare për fushatën të dërguara nga partitë politike kryesore. 

Open Data Albania ka zbardhur listën tërësore të donatorëve për vlera më të mëdha se 100 000 lekë në Fushatën Zgjedhore 2017. Kjo listë ka gjashtëdhjetë e gjashtë emra personash dhe subjektesh. Lista e Donatorëve Fushatë 2017, përbëhet kryesisht nga individë dhe dy subjekte tregtare të regjistruara me NIPT.

Janë vetëm katër subjekte që paraqesin informacion për donator në vlera mbi njëqindmijë lekë, konkretisht Partia Socialiste, Partia Lëvizja Socialiste për Integrim, Partia Aleanca Popullore për Drejtësi dhe Partia Bashkimi Demokristian Shqiptar.

Në total nga donacionet janë mbledhur nëntë milion e katërqind e pesëdhjetë e pesë mijë lekë. Nga të cilat partia në pushtet nga donator për vlera mbi njëqindmijë lekë ka mbledhur shtatëqind mijë lekë, partia LSI nga donator për vlera mbi njëqindmijë lekë ka arritur të mbledhë shtatë milion e tetëqind e dyzet e pesë lekë.

Aleanca Popullore për Drejtësi deklaron vlerën katërqind e tetë mijë e nëntëqind e tetëdhjetë lekë nga një firmë ligjore dhe Partia Bashkimi Demokristian Shqiptar dhurimin prej pesëqind e një mijë lekë nga një shoqëri biznesi me përgjegjësi të kufizuar. Partitë deklarojë që kanë marrë donacione edhe në vlera nën njëqind mijë lekë, donacione për të cilat nuk është dhënë identiteti i donatorit.

LSI ka deklaruar si donacion edhe minutat e kohës televizive të llogaritura pa pagesë e të përfituara nga Top Channel.

Hapësira televizive vënë në dispozicion pa pagesë në raport me kohën minutat e paguara 
             
Top Channel   Tirane 1001 k12007002u ALL 22,113,876.00 LSI
Top Channel   Tirane 1001 k12007002u ALL 2,211,750.00 LSI

Kodi Zgjedhor parashikon disa rregullime me qëllim parandalimin e konfliktit të interesit për rastin e donatorëve partiak. Këto parashikime zakonisht nuk janë pjesë e kontrollit institucional dhe nuk kemi një mekanizëm që ka tagër të bëjë kontroll të konfliktit të interesit për subjektet donator elektoral. 

Ky artikull mban informacion vetëm për vlera të deklaruara nga vetë subjektet elektorale në raportet e tyre financiare për fushatën. Hulumtimi nuk është bazuar tek asnjë e dhënë investigimi.

Lista e donatorëve, me dhurime mbi 100.000 ne zgjedhjet për Kuvend, 2017 

EMERI I DONATORIT MBIEMRI ADRERSA Kodi postar Numri identifikimit Shuma / Vlera monetare (lekë) Subjekti Përfitues
Lirijan Hyseni Ersek   F90301078D ALL 100,000.00 PS
Nerald Hyseni Ersek   I80710146I ALL 100,000.00 PS
Nenruz Hasani Ersek   F60410328J ALL 100,000.00 PS
Thoma Zisi Ersek   G11115124R ALL 100,000.00 PS
Agim Radoni Ersek   F70103008C ALL 100,000.00 PS
Besart Tota Kukes   I60826075E ALL 100,000.00 PS
Klodian Gashi Kukes   I70810045T ALL 100,000.00 PS
Mustafa Hoxha Tirane 1001 G41129125P ALL 676,050.00 LSI
Ardian Alushi Tirane 1001 27782952 ALL 100,000.00 LSI
Nasip Naco Tirane 1001 25863636 ALL 100,000.00 LSI
Viktor Tushaj Tirane 1001 27597182 ALL 121,235.00 LSI
Edmond Stojku Tirane 1001 28812551 ALL 100,000.00 LSI
Alfred Sadikaj Tirane 1001 24408151 ALL 100,000.00 LSI
Elona Guri Tirane 1001 28592464 ALL 100,000.00 LSI
Edlira Dilaveri Tirane 1001 28883349 ALL 200,000.00 LSI
Erisi Zaimi Tirane 1001 27784350 ALL 100,000.00 LSI
Gezim Podgorica Tirane 1001 50709049 ALL 100,000.00 LSI
Bahri Shaqiri Tirane 1001 24667440 ALL 100,000.00 LSI
Endrit Brahimllari Tirane 1001 80516068 ALL 100,000.00 LSI
Vangjel Tavo Tirane 1001 27419141 ALL 100,000.00 LSI
Ilir Meta Tirane 1001 DC3436032 ALL 100,000.00 LSI
Majlind Lazimi Tirane 1001 27732997 ALL 100,000.00 LSI
Luan Rama Tirane 1001 33185074 ALL 100,000.00 LSI
Dorian Veli Tirane 1001 29091037 ALL 100,000.00 LSI
Eduart Seitaj Tirane 1001 27933050 ALL 100,000.00 LSI
Aurel Lamce Tirane 1001 27525108 ALL 100,000.00 LSI
Taulant Kalo Tirane 1001 29860682 ALL 100,000.00 LSI
Juliana Hoxha Tirane 1001 1 ALL 100,000.00 LSI
Entiol Laco Tirane 1001 24405467 ALL 100,000.00 LSI
Xheladin Toro Tirane 1001 29891866 ALL 100,000.00 LSI
Mirela Meko Tirane 1001 24838160 ALL 100,000.00 LSI
Eriona Bixha Tirane 1001 26568539 ALL 100,000.00 LSI
Valbona Ballgjini Tirane 1001 J55707010T ALL 100,000.00 LSI
Argent Alltari Tirane 1001 24857116 ALL 100,000.00 LSI
Gjovalin Bushi Tirane 1001 27979492 ALL 100,000.00 LSI
Rudina Hoxha Tirane 1001 28045131 ALL 100,000.00 LSI
Argita Totozani Tirane 1001 33190635 ALL 100,000.00 LSI
Aleksander Lipivani Tirane 1001 31326075 ALL 100,000.00 LSI
Athanas Kraja Tirane 1001 2 ALL 100,000.00 LSI
Ilir Qafa Tirane 1001 33276348 ALL 150,000.00 LSI
Julian Beqiri Tirane 1001 32404400   LSI
Adriana Sokoli Tirane 1001 BE6609996 ALL 100,000.00 LSI
Adela Karapici Tirane 1001 32630864 ALL 100,000.00 LSI
Joana Smakaj Tirane 1001 32449546 ALL 100,000.00 LSI
Davida Curri Tirane 1001 26046819 ALL 100,000.00 LSI
Alqi Bllako Tirane 1001 24529423 ALL 111,200.00 LSI
Blenard Nonaj Tirane 1001 30276570 ALL 100,000.00 LSI
Edmond Panariti Tirane 1001 29115331 ALL 150,000.00 LSI
Arjan Korpa Tirane 1001 24436864 ALL 100,000.00 LSI
Viktor Tushaj Lezhe 4501 27597182 ALL 512,500.00 LSI
Piro Kapurani Korce 7001 G70424085 ALL 200,000.00 LSI
Floida Kerpaci Tirane 1001 30150862 ALL 125,000.00 LSI
Ilir Cenolli Korce 7001 28090342 ALL 200,000.00 LSI
Sention Zotaj Tirane 1001 25081595 ALL 100,000.00 LSI
Daniela Cekani Tirane 1001 24460581 ALL 100,000.00 LSI
Sokol Mici Tirane 1001 31987788 ALL 100,000.00 LSI
Tedian Loci Tirane 1001 25679574 ALL 410,000.00 LSI
Ardjan Gjoni Tirane 1001 32685604 ALL 100,000.00 LSI
Gjergji Petro Tirane 1001 33353341 ALL 313,000.00 LSI
Florian Lusha Tirane 1001 16274190 ALL 110,000.00 LSI
Shyqyri Kapllani Tirane 1001 27960669 ALL 200,000.00 LSI
Sara Lleshi Tirane 1001 30125482 ALL 145,000.00 LSI
Olimbi Necaj Tirane 1001 32656636 ALL 102,000.00 LSI
Syrja Proj Kavaje 2501 24776653 ALL 219,051.00 LSI
K&H Law Firm shpk   Tirane   K92107011H ALL 408,980.00 ALEANCA POPULLORE
Linda 80 Shpk   Lezhe   K37513530U ALL 501,000.00 P.B.D.K.SH
Multimedia: DuaLajm
Kategoria e medias: Website
Date publikimi: 17-11-2017
Titulli i publikimit: EMRAT/ Publikohet lista e donatorëve të partive politike, ja kush dhuroi mbi 100 milionë lekë për fushatën elektorale të 25-qershorit
Pershkrim i publikimit: Është publikuar Lista e Donatorëve të Partive Politike, të cilat kanë qenë subjekte zgjedhore për Fushatën për Zgjedhjet e Përgjitshme 2017.
Download: Array
Kliko ketu per te lexuar artikullin tek media qe e ka publikuar
Dataset-et ne format excel :
    Dataset-et ne format XML, N3 :
      lajm