Ndryshimi i fundit: E Diel, 29 Mars 2020

Realizimi i tė Ardhurave Buxhetore, Buxheti i Shtetit viti 2015

5 vite mė parė
share()?>
Open Data Albania po hulumton mbi realizimin e buxhetit te shtetit pėr vitin 2015. Realizimi i buxhetit vlerėsohet duke krahasuar buxhetin e planifikuar ne fillim te vitit me buxhetin faktit ne fundvit. Te dhėnat pėr buxhetin e planifikuar merren ne ligjin e buxhetit te shtetit, i cili si praktike miratohet disa dite para fillimit te vitit te ri. Te dhėnat faktike jepen ne statistikat fiskale te Ministrisė se Financave, rubrika e tė dhėnave mbi buxhetin.

Pėr vitin 2015 kemi njė realizim te buxhetit te shtetit prej 92%. Ne vitin 2015 janė mbledhur 381.1 miliard leke, rreth 33.3 miliard me pak te ardhura sesa ishin planifikuar ne fillim viti.


Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania


Realizimi i tė ardhurave buxhetore sipas zėrave, viti 2015Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania

Te ardhurat nga ndihmat janė grupi i pare i te ardhurave ne buxhetin e shtetit. Planifikimi pėr ketė zė ishte 14 miliard lekė por vetėm 12 miliard janė akorduar, duke shėnuar njė realizim prej 83%.


Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania


Grupi i dyte i te ardhurave te buxhetit te shtetit janė te ardhurat tatimore qe pėrfshijnė te ardhurat nga tatimet dhe doganat, te ardhurat nga pushteti vendor dhe te ardhurat nga fondet speciale. Ky grup ėshtė realizuar ne rreth 95% te planit.


Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania

Vėshtirėsi ne realizim kane pasur te ardhurat nga tatimet dhe doganat, ku ėshtė realizuar vetėm 92.5% e planit te fillim vitit. Specifikisht, te ardhurat nga taksat nacionale janė realizuar me 81%, tatimi mbi te ardhurat personale ėshtė realizuar me 86%, te ardhurat nga tatimi mbi vlerėn e shtuar janė realizuar me vetėm 93%, te ardhurat nga taksat doganore janė realizuar me 96% dhe te ardhurat nga akcizat janė realizuar me 98%. Tatimi mbi fitimin ka tejkaluar parashikimet me 6%.

Tė ardhurat nga tatimet dhe doganat, buxheti Plan dhe Fakt 2015Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania

Vėshtirėsi ne realizimin e buxhetit ka pasur edhe pushteti vendor, ku janė mbledhur vetėm 86.2% e te ardhurave te planikifkuara. Realizimin me te ulet e kane taksat lokale, ku janė mbledhur vetėm 71% e te ardhurave te planifikuara. Mbledhja e taksave mbi pasurinė e paluajtshme ėshtė realizuar ne rreth 98% te planit ndėrsa mbledhja e taksės mbi biznesin e vogėl ka tejkaluar me 37% planifikimet e bėra.Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania

Tė ardhurat nga fondet speciale paraqiten me njė realizim tė plotė tė planit dhe gjithashtu me njė tejkalim prej 7% te parashikimeve. Peshėn me te madhe ne kėtė pėrqindje realizimi e zėne te ardhurat pėr kompensimin ne vlere te pronareve qe paraqesin njė realizim te planit me 198%.Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania


Realizimi pėr tė ardhura buxhetore jo tatimore, viti 2015Burimi: Ministria e Financave
Komente dhe Analiza: Open Data Albania

Grupi i trete i te ardhurave te buxhetit te shtetit ėshtė ai i te ardhurave jotatimore. Te ardhurat jotatimore ne total janė realizuar ne nivelin 101%. Kjo pėrqindje e larte realizimi vjen nga impakti i te ardhurave te transferuara nga banka e Shqipėrisė. Bazuar ne situatėn e Bankės se Shqipėrisė parashikimet pėr te ardhura ishin tepėr pesimiste dhe kjo krijon njė pėrqindje realizimi te kėtyre te ardhurave me 1534%. Po ashtu te ardhurat nga institucionet buxhetore kane tejkaluar planin me 15%, ndėrsa zėrat e tjerė mbeten ne nivele realizimi mes 65 dhe 75%.Dataset-et nė format excel : Dataset-et nė format XML, N3 :
    Kontribues: MSc. Ina Baja