2020-10-19 09:40:46 Ndryshimi i fundit: 2020-10-19 09:40:46
Apartamente dhe prona, zbardhet pasuria e deputetit Alket Hyseni

Deputeti i Partisë Socialiste, Alket Hyseni, është vënë së fundmi në qendër të vëmendjes, pasi akuzohet se ka vjedhur 11 mijë metra katror tokë në Dhërmi. Lidhur me akuzat e njëpasnjëshme, ‘Open Data’ ka zbardhur pasurinë e njërit prej ligjvënësve të ri socialistë. 

Tiranë: Deputetët e pasur të partive të varfëra

Një pjesë e konsiderueshme e deputetëve të rinj të parlamentit shqiptar janë edhe shumë të pasur, përkundrejt partive të tyre të varfëra. Studimi i organizatës Open Data Albania u publikua sot në Ditën Botërore të Dhënave të Hapura.

Fillon lobimi për të abroguar ligjin që pakëson përfitim leje lindje. Open Data Albania publikoi tabelat me përllogaritjet e reja

Pas analizës së detajuar të publikuar në Open Data Albania mbi pakësimin e përfitimit si pasojë e ndryshimeve ligjore, anëtare të Grupit për Çështje Gjinore në Parlamentin e Shqipërisë kanë njoftuar se do të shikohet mundësia për abrogim të këtij neni me efekte ligjore përkeqësuese. 

Spending Data Albania - Hedh dritë mbi raste në konflikt interesi. Një deputet rrezikon ti hiqet mandati

HPrej nëntë muajsh projekti ynë Spending Data Albania publikon çdo transaksion si pagesë me para publike për përfitues dhe klient të institucioneve buxhetore. Të dhënat kanë informuar qytetarin shqiptarë se si shpenzohen paratë e taksave dhe aseteve publike.  Njëkohësisht individët mund të njohin klient që ofrojnë shërbime me pagesë për institucione buxhetore dhe rast pas rasti të vlerësojnë nëse dukshëm ka fakte mbi raste nepotizmi apo konflikti interesi.

Impakt i Programit – Transparencë mbi asete publike dhe pasuri minerare.

Open Data Albania deri tani është fokusuar kryesisht tek transparenca mbi para publike si buxhete shteti; shpenzime sipas programeve; shpërndarje taksave të individëve etj. Kohët e fundit përmes publikimit të një grupi artikujsh me të dhëna për pasuritë minerare të nëntokës (naftë; bakër; krom) është bërë e mundur të startojë debat dhe analize publike mbi mënyrën se si këto pasuri menaxhohen; si shiten produktet minerare në tregun ndërkombëtar dhe a deklarohen në mënyrë korrekte të ardhurat nga këto minerale. 

Pas Artikullit te ODA, revista JAVA zbardh: Bakri shqiptar, 700 milion USD humbje

Open Data Albania ka publikuar disa ditë më parë të dhëna mbi eksplorimin dhe eksportet e mineralit të bakrit në vend. Të dhënat janë me burime zyrtare dhe janë zbardhur në kuadër të transparencës mbi shfrytëzimin e aseteve kombëtare. Këtë artikull ju mund ta gjeni duke klikuar Eksplorimi, rezervat dhe eksportet e bakrit 2005 – 2013.

Permbledhje diskutimi tryeza financimi i partive politike dhe fushatave zgjedhore 14 maj 2014

Të nderuar Organizator, Ekspert dhe Pjesëmarrës në Tryezën teknike “Financimi i partive Politke dhe Fushatave Zgjedhore”, tryezë e organizuar në datën 14 maj 2014 nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve me mbështetje nga prezenca e OSBE-së në Shqipëri. Instituti Shqiptar i Shkencave, realizues i Projektit Open Data Albania duke u bazuar në punë për të analizuar dhe zbardhur në formatin open data të dhëna të shpenzimeve elektorale gjatë periudhës 2009 – 2013 ka konstatuar parregullsi dhe problematika që kërkojnë ndërhyrje përmes ndryshimeve ligjore apo praktikave më të mira institucionale.

KLSH dhe Instituti Shqiptar i Shkencave nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi

Kontrollit i Lartë i Shtetit, si dhe Instituti Shqiptar i Shkencave (ISHSH), angazhohen përmes një marrëveshje bashkëpunimi për shkëmbimin e të dhënave ndërmjet institucioneve. Marrëveshja u nënshkrua nga Kryetari i KLSH-së, Bujar Leskaj dhe Kryetarja e Institutit Shqiptar të Shkencave, Aranita Brahaj.

Shpenzime Transparente për Shqipërinë. Ku shkojnë paratë e Shqiptarëve.

Instituti Shqiptar i Shkencave, konkretisht ekipi Open Data Albania me dëshirën për të fuqizuar individin dhe shoqërinë shqiptare me informacion mbi mënyrën se si shpenzohen paratë e taksapaguesve ka ndërtuar një platformë të re njohur si Spending Data Albania. Përmes disa aplikacioneve publiku ka të mundësi të njihet me mënyrën se si ai kontribuon përmes taksave dhe tatimeve të tij në tërësinë e buxhetit apo në specifikime sipas sektorëve. 

Të dhëna dhe vizualizime mbi Fondi, Donacionet, Borxhet dhe Shpenzimet Elektorale 2013

Open Data Albania përmes rubrikës Shpenzime Elektorale 2013 po vizualizon per të dhëna mbi fonde, shpenzime dhe donacione apo borxhe të Fushatës Zgjedhore per Kuvend 2013. Transparenca në Financimin  e Subjekteve Zgjedhore rregullohet me parashikime ligjore ne Kodin Zgjedhor konkretisht në Kreu II, Nene 87 – 92.

Borxhi Publik ne Republiken e Shqiperise 2013 - 2014

Open Data Albania ka publikuar sëfundmi një grup artikujsh mbi strukturën dhe efektet e Borxhit Publik sipas ecurisë në vitin e fundit 2013, dhe parashikimeve për 2014-ën. Konkretisht edhe në këtë fillim viti janë sjellë të përditësuara të dhëna mbi Borxhi Publik për Frymë 2014 dhe Kosto e Borxhit për Frymë 2014.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shkel Kodin Zgjedhor për Financimin e Subjekteve

Open Data Albania pas publikimit të të dhënave mbi shpenzime elektorale të dy fushatave të shkuara, në përpjekje për të zbardhur në një format sa më transparent edhe të dhëna zyrtare të Fushatës Zgjedhore 2013 ka konstatuar disa shkelje të bazës ligjore në organizimin e punës nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve. Këto shkelje kanë sjellë parregullsi dhe defekte të rënda në procesin e zgjedhjes dhe emërimit  të Ekspertëve Kontabël të Licencuar për auditim të fondeve të përfituara në fushatën elektorale 2013.

Ministria e Financave Censuron te dhëna publike të Thesarit të Shtetit.

Në emër të parimeve të Gazetarisë dhe të Drejtës Publike për Informim, dëshiroj të ndaj me Ju shqetësimin mbi një rast censure të realizuar këto dit me të dhëna të Thesarit Publik të Shtetit.